Julkaistu 12 lokakuun, 2012

ENSILIUKKAILLA TARVITAAN TALVIRENKAITA

Rengasvalinnat askarruttavat autoilijoita

Autonrengasliitto kehottaa vaihtamaan talvirenkaisiin ajokelejä ennakoiden. Märällä kelillä kesärenkaat toimivat selvästi talvirenkaita paremmin, mutta syksyn ensiliukkailla tarvitaan ehdottomasti talvirenkaita. Renkaanvaihdon ajoituksessa kannattaa ajatella ensisijaisesti liikenneturvallisuutta, vaikka ennakointi saattaakin hetkellisesti heikentää kaupunkien ilmanlaatua.

Pelkästään kalenteriin tuijottamalla vaihto talvirenkaisiin tapahtuu yleensä liian myöhään. Talvirengaspakko on voimassa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen sekä aina silloin, kun keli sitä edellyttää. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, mutta niitäkään ei suositella ympärivuotiseen käyttöön.

Lokakuun ensiliukkailla on sattunut 2000-luvulla peräti 14 kesärenkailla aiheutettua kuolonkolaria. Todennäköisesti meilläkin oltaisiin valmiimpia talvikeleihin, jos nastarenkaat sallittaisiin Suomessa selväsanaisemmin jo lokakuun alussa Ruotsin tapaan. Ahvenanmaalla nastakausi alkaa 16.10. maakuntahallituksen päätöksellä.

Renkaiden turvallisuusmerkitys korostuu
Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa autoilijoita oikean rengastuksen ja ajotavan tärkeydestä. ”Syksyn nopeisiin säätilan muutoksiin tulee varautua hyvissä ajoin olosuhteet huomioivalla rengastuksella. Myös ajotapa tulee muuttaa olosuhteita vastaavaksi”, Ihalainen painottaa.

Tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. ”Renkaiden turvallisuusmerkitys korostuu vaativissa ja nopeasti muuttuvissa kelioloissa. Renkaisiin liittyvistä onnettomuuksista lähes 70 prosenttia on sattunut huonoissa keliolosuhteissa”, Ihalainen toteaa.

Hyvätkään renkaat eivät auta, jos tilannenopeus on liian suuri keliin nähden. Matkantekoa voi suunnitella etukäteen sääennusteita tarkkailemalla. Keliennusteet löytyvät Liikenneviraston nettisivuilta osoitteessa http://alk.tiehallinto.fi/alk/keliennuste.

EU-rengasmerkintä voi johtaa harhaan

Marraskuun alussa pakolliseksi tuleva EU-rengasmerkintä kertoo renkaan polttoainetaloudellisuudesta, märkäpidosta ja vierintämelusta. Uusi merkintä helpottaa tuotevertailua, mutta lisäksi pitää ottaa huomioon monia muitakin tekijöitä. ”Autolehtien rengastestit ja asiantuntevat rengasmyyjät auttavat löytämään omiin tarpeisiin parhaiten sopivat renkaat”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora huomauttaa.

EU-rengasmerkintä voi johtaa harhaan talvirenkaiden valinnassa. Merkintävaatimus ei koske nastoitettuja tai pinnoitettuja renkaita. Märkäpitoluokitus suosii keskieurooppalaisiin olosuhteisiin suunniteltuja kitkarenkaita, jotka ovat vaativimmilla talvikeleillä selkeästi huonompia kuin pohjoisiin olosuhteisiin tarkoitetut kitkarenkaat. ”En suosittele Keski- Eurooppaan tarkoitettuja talvirenkaita Suomen talveen”, Nuora opastaa.

Lisätietoja:

Autonrengasliitto ry
puheenjohtaja Jarmo Nuora, gsm 040 557 5690
asiamies Östen Brännäs, gsm 0400 604 344
www.autonrengasliitto.fi

Visa Mastercard American Express
Eurocard Mastercard Diners Club International Visa Electron